Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-05@16:59:29 GMT

فيلم هايي که خلبان ها سوژه‌ي آن ها شدند

تاریخ انتشار: ۵ آبان ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۵۲۷۴۲۷۷

فيلم هايي که خلبان ها سوژه‌ي آن ها شدند

خبرگزاري آريا - روزنامه هفت صبح - منيژه خسروي: هشت سال دفاع مقدس پر است از اتفاقات دراماتيک. بخشي از آن مورد توجه سينماگران قرار گرفته و روي پرده آمده و همچنان سوژه هاي بي شماري دست نخورده باقي بمانده است. در اين ميان خلبان ها خيلي زود محور يک فيلم شدند اما به رغم موفقيت «عقاب ها»، کمي طول کيد تا فيلم هاي بعدي با محوريت خلبان ها ساخته شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در اين ميان برخي موفق اند و برخي نه.
در اين مطلب پنج فيلم و يک سريال را که با محوريت زندگي خلبان ها و رشادت هاي آنها ساخته شده، مرور کرده ايم؛ اينکه داستان شان چيست و در روايت آن چقدر موفق بوده اند. سريال «سيمرغ» را از ياد نبرده ايم که تصويري جذاب از شهيدان شيرودي و کشوري پيش رويمان گذاشت.
عقاب ها؛ 1363
کارگردان: ساموئل خاچيکيان

رويکرد داستان: خاچيکيان «عقاب ها» را براساس يک داستان واقعيت ساخت. فيلم درباره اتفاقي است که براي خلبان يدالله شريفي راد رخ داد؛ در جنگ ايران و عراق يک هواپيماي ارتش ايران، پس از انجام ماموريتي در خاک عراق، مورد حمله عراقي ها قرار مي گيرد و در خاک کردستان عراق سقوط مي کند. خلبان با چتر نجات فرود مي آيد. گروهي از نظاميان در پي دستگيري او هستند. خلبان به کمک يک تکاور ايراني که براي انجام ماموريتي با لباس مبدل وارد کردستان عراق شده، نجات مي يابد.
ميزان موفقيت: «عقاب ها» جزو فيلم هاي رده بالاي جدول فروش سينما است و در ميان فيلم هاي دفاع مقدس رتبه اول را در اختيار دارد. قصه فيلم خاچيکيان هم مهيج است و هم از نظر پروداکشن چيز کم نگذاشته. انتخاب درست قصه، بازيگران و کارگرداني مسلط به ابزار، «عقاب ها» را از اين لحاظ هنوز هم به موفق ترين فيلم جنگي سينماي ايران بدل کرده است. هيچ کدام از فيلم هايي که در سال هاي بعد با امکانات و ساختار بسيار بهتر ساخته شدند، نتوانستند موفقيت اين فيلم را تکرار کنند.
دايره سرخ؛ 1376
کارگردان: جمال شورجه

رويکرد داستان: جمال شورجه پيش از آنکه رشادت عباس دوران را سوژه فيلمش کند، يک فيلم به نام «دايره سرخ» ساخت که داستان آن هم درباره يک خلبان نيروي هوايي است. اين بار اما قصه به خلبان واقعي اشاره ندارد. فيلم به نوعي تقابل ماندن براي دفاع و رفتن براي نجات است. رضا، با پدرزنش (محمودي) براي ماندن در ايران و رفتن به آلمان اختلاف دارند. رضا در عملياتي پايش را از دست داده و منتظر عمليات بعدي است. همگام شروع عمليات هوايي، يکي از خلبان ها به دليل مشکلي قادر به شرکت در عمليات نمي شود و پدرزنش جايش را مي گيرد. عمليات انهدام با موفقيت انجام مي شود و محمودي که هدايت يکي از هواپيماها را بر عهده دارد، سرانجام با وجودي که هواپيما مورد اصابت قرار گرفته سالم در فرودگاه به زمين مي نشيند.
ميزان موفقيت: «دايره سرخ» ايده جذابي دارد اما نتيجه اي که بايد به بار ننشسته. آن چه به فيلم ضربه مي زند وجه شعاري آن است. با اين حال نمي توان ساختار فيلم را که تلاش کرده به استانداردها نزديک باشد، تحسين نکرد.
خلبان؛ 1376
کارگردان: جمال شورجه

رويکرد داستان: صدام حسين پيش از جنگ و در اجلاس سران عدم تعهد در هاوانا، ميزباني بغداد را براي اجلاس بعدي گرفته بود تا ژست يک صلح طلب را به نمايش بگذارد. عباس دوران يکي از خلبان هايي است که خود را به عراق رساند و با وجود آتش گرفتن هواپيما، آن را به محل برگزاري اجلاس زد و به شهادت رسيد. اين اتفاق آنقدر دراماتيک است که مي تواند مبناي ساخت يک فيلم پرکشش قرار گيرد.
ميزان موفقيت: جمال شورجه با «خلبان» به رشادت شهيد عباس دوران اداي دين کرد. با اين حال فيلم از نظر کيفي چندان قابل دفاع از کار درنيامد. به عبارتي وجه سوژه بر روايت غالب است و گويي کارگردان براي روايت آن و اثرگذاري داستانش بيش از همه به اصل واقعيت اکتفا کرده است. مجموع اين عوامل باعث شده فيلم سينمايي «خلبان» به رغم برخورداري از ويژگي هاي مثبت سينمايي، اثري ماندگار و قابل تامل نشود و با گذشت دو دهه نامي از آن در فهرست سينمادوستان و منتقدان نباشد.
حمله به اچ 3؛ 1373
کارگردان: شهريار بحراني

رويکرد داستان: عمليات حمله به اچ 3 جزو افتخارات دوران دفاع مقدس ثبت شده. شهريار بحراني با دراماتيزه کردن اين اتفاق واقعي يک فيلم جذاب ساخته است. داستان از جايي شروع مي شود که ستاد نيروهاي هوايي عراق که برتري نيروي هوايي ايران را حس کرده است و شکست حصر آبادان را نزديک مي بيند، براي حفاظت از هواپيماهاي استراتژيک خود در برابر حملات ايران، آن ها را به سه پايگاه دورافتاده در نزديک مرز اردن منتقل مي کند. در مقابل ستاد نيروهاي هوايي ايران نيز براي بمباران اين سه پايگاه که به نام پايگاه هاي اچ 3 معروفند، طرحي در نظر دارد. سرانجام در سحرگاه 15 فروردين 1360 هشت فروند جنگنده بمب افکن فانتوم از پايگاه سوم شکاري جهت حمله به اچ 3 به پرواز در مي آيند و عمليات اين گونه شروع مي شود که پايان موفقي هم دارد.
ميزان موفقيت: فيلم «حمله به اچ 3» به دليل داستان مهيج، همچنان ديدني است، به ويژه اينکه مي دانيم براساس يک اتفاق واقعي ساخته شده. از نظر پروداکشن هم جزو آثار موفق محسوب مي شود. ضعف هم دارد اما نقاط قوت آن غالب است.
پرواز خاموش؛ 1377
کارگردان: عبدالحسين برزيده

رويکرد داستان: اتفاقات دراماتيک هشت سال دفاع مقدس آنقدر زياد هست که بتوان گوشه اي از آن را سينمايي کرد. عبدالحسين برزيده با تلفيق اتفاقات واقعي و الزامات سينمايي «پرواز خاموش» را ساخت. فيلم روايت اتفاقي است که براي عباس، خلبان يک هواپيماي جنگي رخ مي دهد. او به همراه دروبين هاي ساخت وطن که براي اولين بار روي جنگنده اي سوار شده است، براي شناسايي موقعيت دشمن به عراق مي رود. در راه بازگشت مورد اصابت گلوله قرار مي گيرد ولي با وجود زخمي شدن دست از تلاش بر نمي دارد و مي خواهد سالم به زمين بنشيند. هواپيما فرود مي آيد، اما خلبان دوام نمي آورد و شهيد مي شود.
ميزان موفقيت: «پرواز خاموش» در زمان خودش سوژه نابي داشت؛ هم تلاشي است براي نشان دادن مجاهدت خلبان ها و هم تاکيدي است بر توانمندي جوان هاي وطن آن هم در شرايط جنگ. فيلم داستان مهيجي دارد و ساختارش قابل دفاع است، با اين حال «پرواز خاموش» نتوانست پيش مخاطبان و اهالي سينما جايگاه ممتازي به دست آورد.
شوق پرواز؛ 1390
کارگردان: يدالله صمدي

رويکرد داستان: شهيد عباس بابايي از خلبان هاي بنام دوران دفاع مقدس است. بابايي فرمانده پايگاه هشتم شکاري و معاونت عمليات نيروي هوايي ارتش بود و نقش او در دوران جنگ زبانزد است. خلبان شهيد عباس بابايي زندگي پرفراز و نشيبي داشته است؛ از تحصيل در ايران و رفتن به آمريکا براي ادامه تحصيل و بازگشت و جنگ. سازندگان سريال «شوق پرواز» مواد اوليه کافي براي ساخت اثري درباره زندگي اين شهيد داشتند که البته استفاده خوبي هم از آن شد.
ميزان موفقيت: نقدهايي به ساختار سريال وارد است اما در مجموع «شوق پرواز» را بايد در زمره آثار موفق زندگينامه اي دسته بندي کرد. صمدي اگرچه ريتم کندي براي بيان داستان انتخاب کرده بود اما موفق شد زندگي اين شهيد را براي مخاطبان گسترده تلويزيون روايت کند و حالا شهيد عباس بابايي فقط يک نام نيست بلکه زندگي اش براي مردم آشنا است. نکته مهمتر اينکه «شوق پرواز» در زمان پخش بيننده هاي زيادي داشت و بازخورد آن ميان مردم مثبت بود. همين مقدار براي موفق دانستن سريال کافي است.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۵۲۷۴۲۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حرکات عجیب بایدن مقابل خبرنگاران سوژه رسانه‌ها شد

دریافت 672 KB

به گزارش همشهری آنلاین، در ادامه این ویدئو جالب و دیدنی را ببینید.

کد خبر 849393 منبع: مشرق برچسب‌ها خبر ویژه بایدن ایالات متحده آمریکا

دیگر خبرها

  • تصویر باورنکردنی از یک خیابان در شهر اروپایی سوژه فضای مجازی شد
  • گل‌زنیِ داور در اروپا که سوژه رسانه‌ها شد | ویدئو
  • «آذرخش و رقص فانتوم‌ها» به نمایشگاه می‌رسد
  • حرکات عجیب بایدن مقابل خبرنگاران سوژه رسانه‌ها شد
  • این پهپاد نظامی سوژه شبکه های اجتماعی شد |‌ عکس
  • تصاویر هوایی یافتن یسنا از مزارع کشاورزی توسط خلبان پلاگلایدر + ویدئو
  • اولین خلبان بازرگانی ایرانی؛ کاپیتان داریوش تیمسار
  • پرواز بمب افکن‌های روسی در نزدیکی مرز آمریکا
  • پرواز بمب افکن های روسی در نزدیکی مرز آمریکا
  • ۱۴ اردیبهشت در دنیای علم چه خبر؟